Primært for fagpersoner

MED WHO’s ICD-11 FÅR VI NU EN  BRUGBAR DEFINITION AF FØDSELDEPRESSION  OGSÅ FOR  MÆND i ICD-11

At mænd også kan få fødselsdepression – eller ’perinatal depression’ som er den faglige betegnelse for lidelsen – blev første gang beskrevet her i landet i 2002. Det var i bogen Fædres tilknytning til spædbørn. I Sundhedsstyrelsens Anbefalinger for Svangreomsorgen blev det officielt anerkendt som fænomen i det danske sundhedsvæsen i 2009.

I WHO’s diagnose-klassifikationssystem ICD-11, der forventes indført i løbet af de næste år, er definitionen således:

’6E20’: Psykiske eller adfærdsmæssige forstyrrelser forbundet med graviditet, fødsel eller barseltid, uden psykotiske symptomer

Et syndrom forbundet med graviditet eller barsel (begynder inden for omkring 6 uger efter fødslen), der involverer stærke mentale og adfærdsmæssige tilstande, oftest depressive symptomer. Syndromet omfatter ikke vrangforestillinger, hallucinationer eller andre psykotiske symptomer.

Læs og se videoer om emnet:

Sundhedsstyrelsens kampagne om fødselsdepression hos mænd og kvinder

Sundhedsstyrelsen går d. 1. februar 2023 i luften med en kampagne, der sætter fokus på fødselsdepressioner blandt mænd og kvinder. Kampagnen skal opfordre kommende og nybagte forældre til at opsøge hjælp hos venner, familie og sundhedspersonale, hvis de føler sig triste, bekymrede og modløse.